PodGront

 

Mijn vriend is gelovig. Ik niet. Dat is waarschijnlijk de reden dat ik Met of Zonder God, van documentairemaker Lotte van Gaalen, direct heb geluisterd toen ik de productie voorbij zag komen op sociale media. Hoewel het voor mij geen voorbeeld van een perfecte podcast is, ben ik geïntrigeerd door het verhaal en ik wil het graag nabespreken in deze rubriek.

Met of Zonder God

De audiodocumentaire bestaat eigenlijk uit twee verhalen: één over iemand die God vindt en één over iemand die God verlaat. Deze twee verhaallijnen zijn slim met elkaar verweven – ze belichten twee verschillende werelden die elkaar soms even raken. Juist op dat soort punten heeft Lotte slim gemonteerd en vullen de perspectieven elkaar daarom goed aan. Ik vind het concept grandioos: niet twee mensen die overtuigd zijn van hun geloof of ongeloof, maar mensen die een overgang hebben gemaakt en daarom ons alles kunnen vertellen over de twijfels en de vragen ertussenin.

Ook hoor je Lotte op de achtergrond mooie vragen stellen: echt geïnteresseerd, wel alles vragen, maar zonder oordeel, wat belangrijk is bij zo’n onderwerp. De geïnterviewden lijken ook eerlijk over al hun ervaringen, ook al is dat soms beschamend of een beetje gênant. Die eerlijkheid maakt dat je je echt kan verplaatsen in degene die aan het woord is.

Wel vind ik het haast jammer dat er maar twee mensen aan het woord komen in dit verhaal – want hoewel het een interessant inzicht oplevert, betekent het wel dat er maar twee soorten geloof en ongeloof worden besproken. Daarom herken ik zowel mijn vorm van ongeloof als mijn vriend zijn vorm van geloof niet in het verhaal. En daarom duurt de podcast voor mij ook net iets te lang, hoor je net iets te veel over dezelfde twee perspectieven, al blijven die een bijzondere tegenstelling vormen.

 

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post