PodGront

Al eerder schreef ik over verschillende politieke podcasts gefocust op de Amerikaanse politieke wereld. Er is een gigantisch veld aan getalenteerde podcasters van allerlei pluimage die je aan de hand nemen door het stormachtige tijdperk Trump.

Wil je een duidelijke mening horen? Luister eens naar de links georiënteerde Trumpcast van Slate of Rachel Maddow van MSNBC. Ben je juist meer in voor een journalistieke invulling van een luisteruur? Pak dan de NPR Politics podcast er eens bij. Datahongerig en wil je een goede uitleg en kritische beschouwingen op peilingen? 538 staat voor je klaar. Wil je juist meer grappen en grollen tussen de analyse door? Bill Maher in zijn programma Real Time is precies wat je zoekt. Diepgaande interviews met de bepalende mensen in de Amerikaanse politiek? David Axelrod maakt het programma Axe Files speciaal voor de mensen die een wat kalmer tempo willen met meer diepgang.

Je kunt jezelf dankzij deze hoogwaardig geproduceerde podcasts helemaal onderdompelen in de politieke werkelijkheid van het moment. Of dat nu gaat om het ‘fenomeen’ Trump of juist de minutiae van het wetgevingsproces, je kunt er een podcast bij vinden.

Sommige van die podcasts zijn eigenlijk geen podcasts. Het zijn radio- of televisieprogramma’s die voor een andere doelgroep zijn omgevormd tot een mp3 en op die manier jouw oren bereiken. Dat zijn dus bijvoorbeeld de shows van Bill Maher en Rachel Maddow. Daar wil ik nog een aan toevoegen: Morning Joe.

Waarom je naar dit TV-programma moet luisteren? Just ask Donald Trump:

Bij MSNBC maken ze er sowieso geen geheim van dat ze Trump liever kwijt dan rijk zijn. Maar Joe en Mika, de hosts van Morning Joe, maken Trump regelmatig botweg uit voor maniak, geestesziek en levensgevaarlijk. En als je dan president bent en een Twitteraccount hebt, tsja. Dan krijg je dus dit:

Waar Rachel Maddow nog met analyse komt, gaan Joe en Mika er gewoon met de botte bijl in. Met een hoog ‘ook maar een mening’-gehalte vuren ze in hoog tempo beschuldigingen en verdachtmakingen af op de nieuwbakken president van de VS. Aan tafel zit meestal een kwartet journalisten die met enige regelmaat de meningen van Mika en Joe compleet aan zich voorbij laten gaan om vervolgens hun eigen inzichten te spuien. Tenminste als Joe ze uit laat praten nadat hij vijf minuten heeft besteedt aan zijn eigen vragen beantwoorden. Klinkt het als een egoshow voor de presentatoren? Klopt helemaal, maar op de een of andere manier werkt het. En ik blijf maar luisteren.

Op de een of andere manier is de pedante stijl van Republikein Joe Scarborough gecombineerd met de welbespraakte maar uiterst felle Mika Brzezinski een match die het programma tot een succes maakt. De combinatie van de twee bleek trouwens meer dan een professioneel succes, ze zijn inmiddels verloofd.

De journalisten die aan tafel zitten zijn meestal Mark Halperin en John Heilemann van Bloomberg News. Ook al types die tamelijk controversieel zijn. Met name Halperin kreeg een bak kritiek over zich heen in 2011 en recentelijk tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Maar deze vier hebben allemaal een ding gemeen: ze zijn uitgesproken. En daar draait het bij Morning Joe vooral om.

Afleveringen luisteren? Hier kun je de feed vinden.

Next Post