PodGront

Soms is onze podcast van de week een lichtelijk obscuur, relatief onbekend pareltje (het ultieme voorbeeld daarvan leverde Alwin Wubs onlangs: Harmontown). Maar wij schromen ook de koningen van het medium niet. Deze week blik ik terug op de serie waarmee het voor mij allemaal ooit begon: Radiolab – van omroep NPR. Samen met This American Life was dit de podcast die mij het meest getipt werd toen ik net begon met luisteren. En nog steeds, als ik mensen wil overtuigen van de schoonheid van de podcast, grijp ik naar twee afleveringen van Radiolab: Colors en 23 weeks, 6 days. Dit zijn dé voorbeelden van effectief en creatief audiogebruik.

23 weeks, 6 days

Deze aflevering van Radiolab is een reconstructie van een serie krantenartikelen van schrijfster Kelley Benham. Het gaat dus om een bestaand (en bekend) verhaal, en aan de geluidskwaliteit meen ik te horen dat niet alle audio in een studio is opgenomen (misschien over de telefoon). Het resultaat is daarentegen indrukwekkend: een baby, heel erg gewenst maar met moeite verwekt, wordt geboren na 23 weken en 6 dagen. Het probleem? Een baby is op dat moment, in die staat in Amerika, pas officieel levensvatbaar na 24 weken.

Ik heb zelf nog geen kinderen, en stond in die tijd ook nog verder af van ooit kinderen krijgen, maar deze aflevering boeide me mateloos. Ik bleef hangen vanwege de prikkelende vragen van Radiolab-hosts Jad Abumrad en Robert Krulwich. (Wanneer is een baby levensvatbaar? Wat is levensvatbaar? Als dokters een kunstmatige baarmoeder kunnen ontwikkelen, is elke embryo dan levensvatbaar?) De voornaamste reden dat de aflevering me al jarenlang bijblijft is het audiogebruik, specifiek op 08:48. Ik zal het niet verklappen, maar oh man, kippenvel. Het grootste gedeelte van deze aflevering bestaat uit gesprekken, met af en toe een zachte soundscape voor de sfeer. Maar áls er dan wel een ander geluid wordt gebruikt, dan is het zo goed geplaatst, dat het echt indruk maakt. De achtergrondgeluiden zijn onopvallend, maar er wordt wel treffend gebruik van gemaakt (als de vader in het verhaal bijvoorbeeld zijn baby voorleest, en je hoort de piepjes van alle machines op de achtergrond). Ik geloof dat ik de eerste keer dat ik deze podcast luisterde op 08:48 hardop gelachen, en op 47:00 gehuild heb. Het is zo simpel, maar zo goed.

Colors


23 weeks, 6 days mag dan het voorbeeld zijn van effectief audiogebruik, maar het kan zeker creatiever! Dat laat de aflevering Colors wel zien. Het verhaal is een uiteenzetting van het fenomeen kleur – das sowieso al interessant, want wanneer denk je daar nou over na? Nou, tijdens deze podcast bijvoorbeeld. En wat je dan ook meteen kan doen, is een koor inhuren om kleuren te zingen, zodat je kleuren in audio kunt weergeven. Het maakt het onderwerp duidelijk, maar ook heel speels. En ik vind het zo leuk klinken, dat ik het nog een keer met mijn eigen koor wil uitproberen.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post