PodGront

Ik hou enorm van films. Een van mijn favoriete films aller tijde is Once Upon A Time In The West, de beroemde western. Met dat oh zo heerlijke mondharmonica-deuntje. Op dezelfde eenzame hoogte acht ik The Good, The Bad And The Ugly, van dezelfde regisseur. En, minstens zo belangrijk, dezelfde componist.

Muziek in film is belangrijk, blijkt als je die twee westerns kijkt (nog niet gedaan? Doen! Al gedaan? Nog een keer doen!). Het tilt een spannende scene naar een nieuw, voorheen onhaalbaar niveau. Daarom zijn de beste regisseurs vaak audiofiel. Goed beeld + goede muziek = een geweldige film. Dat vindt ook BBC-dj Edith Bowman, die in haar podcast Soundtracking regisseurs, acteurs en muzikanten aan de tand voelt. Of nou ja, met hen orakelt over die heerlijke muziek in die heerlijke film.

Neem bijvoorbeeld de recente (helaas wat korte) aflevering met Guardians of the Galaxy (Vol. 2)-regisseur James Gunn. Wie zijn twee Marvel-films heeft gezien, weet dat ze bomvol zitten met muziek uit de jaren zeventig. Vol passie vertelt hij over zijn proces, zijn song-keuze en het belang van al die swingende deuntjes. En Bowman, op haar beurt, kan er alleen maar enthousiast op ingaan met geïnteresseerde vragen en eigen anekdotes.

Opvallend aan de podcast, waarbij geluid juist zo belangrijk is, is wel dat de opnamekwaliteit soms niet bepaald geweldig is. Ook de montage laat wel eens te wensen over. Het is erg fijn dat de nummers die worden besproken ook in de aflevering te beluisteren zijn, maar de onhandige montage haalt de vaart nog wel eens uit de podcast.

Toch is het voor filmliefhebbers zeer de moeite waard, zeker wanneer je wat meer inzicht wil krijgen in het proces van filmmakers als Edgar Wright (van de Cornetto Trilogy) Todd Philips (van de Hangover trilogie) en John Favreau (van Iron Man en The Jungle Book). Welke nummers zijn extra bijzonder voor ze? Welke liedjes konden ze tot hun grote spijt niet krijgen? Je krijgt het allemaal te horen in Soundtracking. Probeer maar eens stil te blijven zitten.

Next Post