PodGront

In de ‘podcast van de week’ geven we je elke vrijdag een luistertip. Dit is een productie die indruk op ons heeft gemaakt, of het nu gaat om een nieuwe ontdekking of een all time favorite. Wij leggen uit wat we zo goed vinden aan deze podcast, en horen graag of jij het ermee eens bent. Luister ze!

Het verhaal uit deze podcast had misschien net zo goed in tekst verteld kunnen worden. Misschien. Maar ik denk het niet. Hoewel ‘The Storm‘ niet een typisch audioverhaal lijkt, is het voor mij een perfect voorbeeld van de kracht van geluid. Daarnaast is het verhaal een uiteenzetting van een gevoelig onderwerp zoals je ze zelden hoort. Dat samen maakt het voor mij een van de beste verhalen van de afgelopen jaren.

The Storm

Kirsti Melville publiceerde ‘The Storm’ eind 2014. Het is het verhaal van haar ex-partner Erik’s pijnlijke geschiedenis: hij is als kind gedurende meerdere jaren, door meerdere mannen misbruikt. Pas sinds 2011 vertelt hij aan mensen wat hem overkomen is, om zo ook andere slachtoffers te kunnen helpen. De podcast is een stap in dat proces. Een waarschuwing: Erik schuwt geen expliciete beschrijvingen in zijn verhaal. Je hoort zijn hele verhaal, soms tot in de kleinste details.

Wat je hoort komt heel dichtbij. Het is heel persoonlijk. Je hoort waar Erik blij van wordt. Je hoort wat hem pijn doet. Je hoort welke geluiden hem tot rust brengen. Je hoort zijn lichaam blokkeren. Wat daarbij helpt, is Kirsti’s persoonlijke relatie met Erik. Niet alleen kan zij hem op zijn gemak stellen gedurende het verhaal, ze laat ook horen hoe ze hem weer vrolijk krijgt na een heftig interview. Tijdens een gesprek met zijn moeder hoor je zacht op de achtergrond: ‘Are you okay?’ Ze is als journalist geen observator die hen laat vertellen en zich afzijdig houdt. Ze neemt verantwoording voor de gevoerde gesprekken en grijpt in waar ze denkt dat ze kan helpen. Dat werkt ook geruststellend voor de luisteraar. En door te reflecteren op haar relatie met Erik, wordt zijn verhaal ook haar verhaal, een extra perspectief in het geheel.

 

 

Impact

Ik hoorde laatst een journalist deze vraag stellen: ‘Wanneer heeft een verhaal impact? Wanneer het door veel mensen wordt geconsumeerd? Of waneer het verandering teweeg brengt, ongeacht hoeveel mensen het zien?’ The Storm kan beide vormen van impact afvinken. Er kwamen honderden reacties op de podcast. Kirsti won drie awards. Na aanleiding van de podcast werd er een inzamelingsactie gehouden zodat Erik zijn huis kon houden. En een luisteraar die had gewerkt voor de commissie tegen kindermisbruik noemde ‘The Storm’ een van de belangrijkste journalistieke stukken die ze ooit gehoord had.

Heeft dit verhaal impact op mij gehad? Tot op zekere hoogte, ja. Ik begrijp beter wat voor langdurige gevolgen misbruik kan hebben, en hoe zich dat zelfs kan vertalen naar fysieke problemen. Maar wat je leert door dit verhaal te luisteren zit vooral in je gevoel, in je lichaam – je kunt je beter verplaatsen in iemand die zoiets mee heeft gemaakt. Ik heb nog nooit zo lang gedaan over het schrijven van een Podcast van de week. Want wat ik heb geleerd is moeilijk om te zetten in woorden. Luisteren naar Erik’s verhaal, en het horen van zijn geluiden – van zijn omgeving, van zijn lichaam – is de enige manier waarop het echt tot je doordringt. En dat is wat mij betreft de kracht van geluid.

Het logo hierboven komt van de website van het Third Coast International Audio Festival, waar ik deze podcast gevonden heb. Sowieso een leuke plek voor podcastliefhebbers om eens rond te struinen!

 

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post