PodGront

Wanneer een podcastliefhebber het medium probeert te onderscheiden van andere vormen, valt al snel het woord ‘intimiteit’. Het verhaal dat je via een podcast tot je neemt is intiemer, er klinkt een stem in je oor, er is geen afleidend beeld, en je kunt echt de diepte induiken.

Het is dan ook niet vreemd dat er relatief veel podcasts zijn over seksualiteit en alle intieme onderwerpen die daaraan grenzen. Van de ontroerende verhalen uit Modern Love tot het hilarische My Dad Wrote A Porno en ‘foute’ shows als Sex With Emily; er is voor ieder wat wils.
Een positieve bijdrage aan dit genre is afkomstig van onze zuiderburen, om precies te zijn van schrijfster Heleen Debruyne en genderexpert Anaïs Van Ertvelde en hun podcast Vuile Lakens.

De twee dames bespreken in deze tiendelige reeks een keur aan seksueel getinte thema’s, die zich onderscheiden van het klassieke spectrum dat programma’s als Spuiten en Slikken verslaan. De nadruk ligt voor de positieve verandering vooral op de vrouwelijke benadering: van het zogenaamde speculum (een instrument om de binnenkant van je vagina te bekijken) tot de cup (een alternatief voor tampons of maandverband) en de vrouwelijke erectie; alles wordt tot op de bodem uitgezocht, op een wijze die zowel nieuwsgierig, speels als semi-wetenschappelijk is. Diverse experts komen aan het woord, onderzoek wordt verklaard of bekritiseerd en op de site zijn per aflevering handige links naar afbeeldingen of uitleg te zien.

Cover

Het aardige van deze podcast is dat de vertellers in een relatief kort tijdbestek veel diverse kanten van een onderwerp weten te benaderen. Ze duiken in de historie van een gewoonte of voorwerp, vertellen hoe in de loop der tijd het gebruik of de moraal veranderd is en wat tegenwoordig de norm is binnen verschillende culturen. Ook komt er vaak een medicus aan het woord die de anatomische kant van het verhaal toelicht en vaak problematiseert. Sowieso springen de dames in de gaten die de wetenschap bloot laat liggen en houden ze een expliciet pleidooi voor meer onderzoek op het gebied van (vrouwelijke) seksualiteit. Ze zijn dan ook niet te beroerd om zelf een en ander te testen, wat diverse onthullingen en ook enige hilariteit met zich mee brengt, al wordt het nooit ongemakkelijk.

Cover

Op technisch of innovatief vlak valt er in deze podcast weinig te halen. De eerste aflevering is zelfs een tikje amateuristisch, met onbedoelde achtergrondgeluiden en regelmatige uh’s en ah’s. Leuk om te horen is dat gaandeweg de serie vordert het een tikje professioneler wordt: de kwaliteit van de opnames verbetert, er zijn meer soundscapes te horen en ook de redactie vooraf lijkt steeds uitgebreider te worden. Daarmee neemt ook de lengte van de shows toe, wat niet persé een voordeel is. Persoonlijk vind ik de afleveringen van ca. 15 minuten prettiger om naar te luisteren dan de shows waarin er een half uur wordt gesproken, waarin je door het hoge chat-gehalte en de informatiedichtheid soms geneigd bent om onbewust af te dwalen.

Cover

Vuile Lakens is een opvallende en vooruitstrevende podcast op het gebied van seksualiteit, waarin heel wat te leren, te verwonderen en soms ook te lachen valt. Het hoge DIY-gehalte kan een uitnodiging zijn voor aspirant-makers om ook zelf achter de computer te gaan zitten en iets te vertellen over de onderwerpen die je interesseren en waar je research naar doet; zonder dat je verhaal direct gepaard hoeft te gaan met een flitsende montage en allerhande talking heads.

Een intieme podcast om in goed gezelschap naar te luisteren, zonder je ervoor te hoeven schamen.

Afbeeldingen via www.vuilelakens.be and www.vice.com.

Next Post