PodGront

Is de eerste aflevering van de Kookpotcast voor jou een eitje? Heb je een prachtige ‘Toert van Campernoellien’ gemaakt en wil je meer historische gerechten proeven? Helaas komt de tweede aflevering pas uit in augustus – maar tot die tijd kun je je vast vermaken met deze podcast van de week: We Cooked A Peacock van Planet Money. Een tip van archiefkok Maartje van de Kamp, geschreven door PodGront.

The economy, but fun

Planet Money maakt verhalen maakt over de economie. Ze stellen het zelf als volgt: ‘Imagine you could call up a friend and say, “Meet me at the bar and tell me what’s going on with the economy.” Now imagine that’s actually a fun evening. That’s what we’re going for at Planet Money.’ In deze aflevering duiken ze het economische verleden in door middel van een historisch gerecht: pauw. Een perfecte aanleiding om het te hebben over de geschiedenis van de kruidenhandel.

Het resultaat is, in Maartjes woorden, tamelijk hilarisch. De podcast is een lappendeken van informatie, kookgeluiden en geklungel met kruiden en gevogelte. Oh ja, en een kok die op het laatste moment afzegt. Extreem vermakelijk. Soms zijn alleen de kookgeluiden alleen al genoeg om interesse op te wekken: het koken van de vogel, het snijden van kruiden, het malen van peper en zelfs het kraken van botten. Je bent echt even in de keuken. En aan het eind ben je ook benieuwd of het deze verslaggevers is gelukt om een smakelijk gerecht te maken. Als kok krijg je echter niet veel extra aanwijzingen door de podcast – het recept staat op de website van Planet Money en daar moet je het mee doen. De podcast is vooral leuk en inspirerend. Dus. Wat denk jij? Ga je zelf proberen een pauw te bereiden?

Nederlands tintje

Extra leuk is dat deze aflevering een Nederlands tintje heeft. Het recept komt uit een Nederlands kookboek uit 1612. Daarom bespreken de presentatoren de Verenigde Oost-Indische Compagnie, en verschijnt er een Nederlandse expert ten tonele: Christianne Muusers van Coquinaria. Met haar hulp wordt het verleden van de Nederlandse eetgewoonten en handel besproken, en dan is het toch interessant om te horen hoe een Amerikaanse journalist verhalen uit je eigen cultuur opvat. Een bonuspuntje voor deze podcast.

Full disclosure: de foto bovenaan dit bericht is eigendom van Planet Money, en gemaakt door Cameron Robert.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post