PodGront

Eenieder die mij een beetje kent, weet: ik heb geen geduld. Alle grappen zijn al voorbij gekomen. Ik ken het begrip niet, het woord staat niet in mijn woordenboek, en ga zo maar door. Dat is best lastig bij het opzetten van een onderneming, want – zoals het team van de Beelddenker het al omschrijft – daarvoor moet je een lange adem hebben. Bij PodGront is het niet anders. Hoewel het op de website af en toe akelig stil lijkt, gebeurt er achter de schermen een heleboel. Vandaar deze post, over de resultaten tot nu toe en alle plannen die nog in de pijplijn zitten. 

First things first: zijn er toffe plannen die we binnenkort aan jullie kunnen laten zien of horen? Jazeker! Er komt een pilot-aflevering voor een nieuwe podcast (over historisch koken) én we starten – in samenwerking met een nieuwe partner – met een reeks luisteravonden.

Oorspraak
In samenwerking met Aletta Becker van de Schrijversvakschool Groningen organiseren
we op 31 maart in Zwolle de eerste editie van Oorspraak – een luisteravond over de kunst van het podcasten. Je kunt op zo’n avond komen luisteren naar mooie podcasts rondom een thema (de eerste keer is dat ‘heftige ervaringen’), met ons en andere luisteraars in discussie gaan over wat er wel en niet werkt in een podcast, én we bieden de mogelijkheid je eigen favoriete podcast in te sturen – zodat we ook daarnaar kunnen luisteren en erover kunnen praten. Elke editie nodigen we tevens een gast uit die zijn of haar licht kan schijnen op het medium podcast. Deze keer is dat de kunstenaar Robin Ferdinand Groot – hij produceerde korte reportages voor de VPRO en werkte mee aan een expositie waarbij beelden samen met ‘geluidskunst’ werden gepresenteerd. Ook deed hij onderzoek naar hoe je kunst beter toegankelijk kunt maken voor blinden. Wil je zijn verhaal horen, luisteren naar de mooiste producties en met andere liefhebbers praten over podcasts? Kom dan op 31 maart naar Oorspraak in Zwolle; zie het blokje rechts op de site voor alle praktische details. Om alvast in de stemming te komen, heb ik een zogenaamde audiobrief geschreven aan mijn mede-organisator Aletta, over wat volgens mij een goede podcast maakt, zoals ook op de avond besproken zal worden. Hieronder vind je die brief.

 

Voor een volgende avond zoeken we nog naar een locatie (of meerdere locaties) in Groningen waar we een editie van Oorspraak zouden kunnen organiseren. Ken of ben jij iemand die graag zo’n luisteravond wil hosten? Neem dan snel contact met ons op!

Kookpotcast
Kookliefhebbers opgelet! We zijn bezig met het ontwikkelen van meerdere podcasts, maar degene die het dichtst bij de daadwerkelijke realisatie is, gaat over eten. Merit Hondelink – PhD in archeobotanie, doet onderzoek naar hetgeen de middenklasse in Nederland vroeger zoal at – leert je in haar kookpotcast hoe je vroegmoderne recepten kookt op een moderne manier. De recepten variëren van limonade tot stoofpot, met blanc manger als toetje, en komen allemaal uit authentieke kookboeken uit de periode van 1500 tot 1850. Zet de podcast op, luister naar een interessant verhaal over (historisch) eten en kook direct mee!

Het plan voor deze podcast is af. Waar we nu mee bezig zijn, is de financiering van het project. We zijn met name op zoek naar sponsoren die voor een ‘klein’ bedrag (vanaf 50 euro) een aflevering willen sponsoren. Opnieuw: ben of ken jij zo iemand? Neem dan snel contact met ons op.

De PuppyPodcast & Testers

Hoe staat het nu met onze huidige projecten? De PuppyPodcast is bijna toe aan aflevering 4 – in/met aflevering 1 t/m 3 hebben we onder andere getest of luisteraars enthousiast werden van een zogenaamde luisterwandeling (ja, maar mensen die de stad niet kenden, raakten overprikkeld), of een interactieve structuur iets toevoegde aan het verhaal (niet voor iedereen) en welke versie van onze podcast beter beluisterd zou worden: met of zonder plaatjes van honden (het antwoord is mét, met een verschil van 117 luisteraars – zie een voorbeeld van de tool die we gebruiken hiernaast). Een ander saillant detail uit onze resultaten: we kregen niet zoveel feedback terug als we hadden gehoopt. Dat bleek te liggen aan een mobiele website die het niet goed deed, en een enquête die op een kritiek punt onduidelijk was. Hoewel meer resultaten altijd beter zijn voor het complete onderzoek, leverde ook dit weer waardevolle informatie op. De volgende test belooft verbetering, en hopelijk meer resultaten.

Met deze informatie op zak werken we nu aan aflevering 4 t/m 6 – en we hopen elke keer een beetje meer te leren over jullie luister-voorkeuren. (Wil je ons daarbij helpen? Geef je dan op als tester).

Verborgen in de pijplijn
Een viertal projecten zit nog zo ver weggestopt in de pijplijn dat we er nog niets over willen zeggen. Dat is lichtelijk frustrerend, want het liefst delen we zo veel mogelijk met jullie. Maar, het is ook de realiteit van een onderneming: deze vier plannen zitten nog verborgen in de pijplijn, omdat ze nog kunnen falen. Ze zijn nog niet af. We doen ons uiterste best om zo veel mogelijk van deze projecten te realiseren, en als we meer weten, lees je het hier als eerste.

Heb je zelf nog een goed idee voor een podcast of een leuk experiment met onze huidige podcast? Je weet de contactpagina inmiddels te vinden…

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post