PodGront

PodGront en Glasnost* slaan de handen ineen: dit voorjaar produceren we in samenwerking een nieuwe podcastreeks over theaterfestival Noorderzon! Luister alvast naar de artiesten die straks in augustus de planken in het Noorderplantsoen betreden: waar gaan hun voorstellingen over, wat is de achtergrond van hun werk en welke concepten staan er straks centraal in hun stukken op Noorderzon? Elke podcast is vormgegeven in samenspraak met een artiest naar een belangrijk thema of concept uit hun werk; zo leer je het werk en de artiest kennen. Niet alleen door naar diens woorden te luisteren, maar ook door alvast een vleugje van hun werk te ervaren. 

 

Aflevering 1: ‘Het willekeurig gegenereerde interview’ met Annie Dorsen

In maart was Annie Dorsen artist in residence in het Grand Theatre, om te werken aan het project dat zij zal gaan opvoeren op Noorderzon. Hoog tijd voor Glasnost om poolshoogte te gaan nemen. Namens het radioprogramma ging Amanda Brouwers met haar in gesprek over haar voorstelling The Great Outdoors. Deze show is een solo-performance, gebaseerd op door chatbots gegenereerde teksten, die plaatsvindt in een opblaasbaar planetarium. Hoe zet je dat om in een passend interview? Luister hier naar het eindresultaat.

 

Aflevering 2: ‘Duurzaam ondernemen als kunstvorm’ met Julian Hetzel 

Waar voel jij je schuldig over? En kun je economische waarde creëren vanuit schuld? Op Noorderzon kan je daar verder over nadenken in de installatie van kunstenaar Julian Hetzel. Schuldfabrik verheft duurzaam ondernemen tot kunstvorm en doet dat in de vorm van zeep gemaakt van menselijk vet. Ja, dat leest u correct. Menselijk vet. In de tweede aflevering van Behind the Sun kruipen we even in de huid van de ondernemer die reclame moet maken voor deze zeep, en we horen meer over Julian’s concepten achter het werk. Zo plozen we voor u uit wat nou de relatie is tussen schuld, geld, en menselijk vet.

 

*Glasnost is een radioprogramma uit Groningen over kunst en wetenschap en maakt in augustus 10 dagen lang live radio vanaf het festivalterrein. De show wordt mede mogelijk gemaakt door Noorderzon alsook de lokale omroep OOG (Omroep Organisatie Groningen). Deze podcast is een samenwerking tussen Glasnost en PodGront, en dient als opmaat naar de live radioshow aldaar.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post