PodGront

Niets is lekkerder bij koud en guur weer dan een kop warme chocolademelk!* Daarom stonden we te trappelen deze oudfriesche variant uit te proberen met gastkok Anne van Lieshout. Anne stelde zelf dit recept voor, afkomstig uit ‘De Friesche Keukenmeid en zelfstandige huishoudster’, maar ook te vinden in haar eigen kookboek, dat tevens dienst doet als haar masterscriptie (of is het andersom?). Een simpel recept, in de podcast begeleid door gesprekken over chocolade, manieren van chocolademelk maken, de Friesche taal, en: ananas. Dus.

Zoals je gewend bent vind je hier het oorspronkelijke recept, ingrediënten- en stappenlijst, die je alvast kunt bekijken voordat je begint met koken. Geen geduld? Scroll naar beneden om direct te luisteren – en veel plezier!

*Ook erg lekker als het warm en zonnig is.

 Recept voor warme chocolademelk met kaneel:

Men schrap met een mes, of beter men raspt op een rasp zoveel van de koekjes af, als men begeert; bij voorbeeld vier groote eet-lepels vol, (dat ongeveer één once bedraagt); men doet het in een chocolade-kan, giet er ongeveer een-vierde mengelen (zijnde agt oncen) kookend water op, of anders melk naar begeeren, en roert het met de roerstok braaf door elkander; dan zet men de kan op het vuur, en zo dra het opkoomt, neemt men ze af, zijnde als dan gereed om te drinken; maar eer men het in de kopjes schenkt, moet men telkens de chocolade met de roerstok braaf roeren, zo dat ze niet anders als schuim schijnt te zijn. Om dezelve nog aangenaamer van geur en smaak te maaken, kan men er een lepel vol water van oranje-bloeizel voor het inschenken bij roeren. Dit is de gewoonlijke manier van bereiding, der te zaamengestelde chocolade; maar zijn de koekjes enkeld, te weeten zonder zuiker en specerijen, dan geschied de bereiding ook op de zelfde wijze; doch men voegt dan meesttijds wat zuiker en kaneel bij de geraspte chocolade, naamelijk tot vier lepels vol chocolade twee lepels vol beste poeijer-zuiker, en twee of drie vinger-greepen heel fijn gestootene en gezifte kaneel; en wat men verder daar bij wil hebben.

Bron: De Friesche Keukenmeid en zelfstandige huishoudster, 2e druk, 1791, p. 85.

Ingrediënten:

50 gram pure chocolade
25 gram poedersuiker
400 ml volle melk
2 snufjes kaneel (of andere specerijen naar smaak)
Eventueel: oranjebloesemwater

Stappen:

1. Rasp de chocolade;
2. Verwarm op middelhoog vuur alle ingrediënten;
3. Klop met een garde voor een schuimlaag;
4. Serveren.

Klaar? Luisteren maar!

Zoals altijd kun je foto’s van jouw warme chocolademelk met ons delen, via TwitterFacebookInstagram of in een reactie op iTunesStitcher of Soundcloud. Voor nu eerst even pauze en lekker genieten met je kopje chocolademelk.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post