PodGront

Vaak als we het over historisch koken hebben, dan gaat het over eten. En dat terwijl historische dranken minstens net zo interessant zijn! Alleen de namen al: oscuba, kandeel, of slemp – of wat denkt u van het feit dat recepten voor medicijnen en aperitiefjes gewoon door elkaar heen werden opgeschreven? In deze aflevering van de Kookpotcast vertelt vinoloog Mariëlla Beukers ons alles over de wondere wereld van historische dranken. Dat doet ze aan de hand van het recept voor een heerlijk kruidige herfstdrank: hypocras.

Hypocras werd in de middeleeuwen geschonken aan het eind van de maaltijd, bij het zoete banket. In latere eeuwen speelde de gekruide wijn een rol bij huwelijksfeesten, onder de naam bruidstranen. Het is een van Mariëlla’s favoriete recepten uit haar nieuwe boekje ‘Punch, kandeel en clairet’. Voor dat boekje dook Mariëlla in de archieven van rijke gezinnen uit de 18e en 19e eeuw, en natuurlijk dook ze haar eigen keuken in, om alles wat ze tegen kwam zelf uit te proberen. Luister naar verhalen over het wijnverleden van Nederland, over bijzondere ingrediënten en opmerkelijke dranken – veel plezier bij de Kookpotcast!

Recept ‘Om ypocras te maken’

Het recept dat we gebruiken in deze podcast komt uit het archief van Huis Ruurlo, en was van Catharina Johanna Mossel (1741-1795).

Op een Anker Rijnse of roode wijn, twee en een half lb [pond] kaneel, 2½ loot nagelen 2½ loot gemberwortel. dit 24 uuren laaten trekken en een mingele soeten melk en tien pond brood suyker er bij gedaan, door een wolle sak gefilterd de vlesse wel toegestopt kan lang bewaart worden.

Ingrediënten

Als je met ons mee gaat koken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Een fles soepele rode wijn, het liefst afgesloten met een schroefdop
  • 1 stokje kaneel
  • 4 kruidnagels
  • 2 tot 3 gram gember (geschild en in stukjes gesneden)
  • 100 gram suiker
  • een eetlepel melk

Dit recept is overigens een van de simpelste recepten die we tot nu toe hebben gemaakt in de Kookpotcast. Heel kort samengevat schenk je wat wijn uit de fles, je voegt alle kruiden toe, laat het een dag trekken, voegt dan de suiker en een eetlepel melk toe, en laat het geheel trekken tot je tevreden bent over de smaak. Daarna filter je alle kruiden uit de drank (door de wijn door een zeef te gieten) en schenk je de hypocras terug in de fles. En klaar. Een heerlijke drank voor op een stormachtige herfstavond!

Wil je iets kwijt over dit recept of deze podcast? Je kan contact met ons opnemen via TwitterFacebookInstagram of in een reactie op iTunesStitcher of Soundcloud. Wil je meer luisteren? Klik hier voor meer afleveringen van de Kookpotcast.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post