PodGront

Als ik blancmanger zegt, waar denkt u dan aan? Grote kans dat u een Engelse roompudding voor u ziet. Heel erg lekker, en natuurlijk niets mis mee – maar blancmanger kent ook hele andere vormen! Culinair historica Christianne Muusers vertelt ons in de nieuwe aflevering van de Kookpotcast over de verschillende vormen van blancmanger, hoe makkelijk het eigenlijk is om zelf saus te maken, en ze leert ons hoe we zelf amandelmelk kunnen maken (alleen net even wat anders dan de amandelmeel die je kent uit de supermarkt). Direct luisteren? Klik dan snel hieronder – wil je eerst het recept nog even rustig doorlezen, scroll dan zoals altijd naar beneden.

Recept: Om eenen ghesoden Capoen te maken met blau mangier

Ons recept voor deze aflevering is van Carolus Battus, en is een voorproefje op het Excellente kookboek dat op dit moment geschreven wordt door Marleen Willebrands en Christianne Muusers. Het recept uit 1593 gaat als volgt:

Neemt den Capoen, siet hem in Hamelen sop morwe, neemt dan Amandelen, stootse wel cleyne, ende neemt cruymen van het schoonste Wittebroot, ende weycket int sop vanden Capoen, neemt witten geschelden Gengeber, ende witten Wijn, doetet tsamen door eenen stromijn, latet op sieden ende doetet dan op den ghesoden Capoen ende dient hem ter tafelen.

Ingrediënten

Het recept van Battus bestaat uit gevogelte en een saus – we focussen ons in de podcast op de saus. Daarvoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 7,5 dl schapenbouillon
  • 2 sneetjes casinowit zonder korst (wij gebruikten er uiteindelijk 4)
  • 60 gram amandelmeel
  • 2 cm verse gemberwortel (ongeveer 1 eetlepel)
  • 1 dl droge witte wijn

Christianne had voor ons al een kip gepocheerd in de schapenbouillon. Als de kip klaar is begin je aan de saus. Hiervoor meng je ongeveer de helft van de hete schapenbouillon bij de witte wijn en het amandelmeel. Dat roer je om en laat je ongeveer een kwartier staan. Sprenkel een beetje van de overgebleven schapenbouillon over het brood en prak de sneetjes brood met een vork. Schil en rasp de gemberwortel.

Voor de volgende stap doe je het brood en het overgebleven vocht bij de al gemengde amandelen en bouiloon, en zet je er de staafmixer even op. Zeef daarna het vocht en doe in een steelpannetje. Doe de geraspte gember erbij. Breng tegen de kook aan en verwarm tot je saus de juiste dikte heeft. Wil je horen hoe Merit en Christianne dit recept hebben gemaakt? En hoe het geheel smaakte? Luister dan snel naar aflevering 15 van onze Kookpotcast!

De podkat van Christianne heeft het gerecht goedgekeurd!

Wil je iets kwijt over dit recept of deze podcast? Je kan contact met ons opnemen via TwitterFacebookInstagram of in een reactie op iTunesStitcher of Soundcloud. Wil je meer luisteren? Klik hier voor meer afleveringen van de Kookpotcast.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post