PodGront

Voor de laatste aflevering van seizoen 2020 ontvangen we in Groningen een bijzondere gast: Johanna Maria van Winter, oftewel Marietje. Met haar 92 jaar draagt ze een enorme hoeveelheid kennis over historisch koken, en een voelbare liefde voor het vak met zich mee. Op haar uitnodiging maken we in deze aflevering een gerecht uit de Arabische keuken, gemaakt van zure druiven. We praten over de vele groente en fruit in Arabische recepten, historisch koken als opmerkelijke hobby van een hoogleraar, en de helende krachten van postelein. Direct luisteren? Klik dan snel hieronder – wil je eerst het recept nog even rustig doorlezen, scroll dan naar beneden.

Recept

Het recept dat wij gebruiken is Engels, vertaald vanuit het Arabisch, en komt uit het boek Scents and Flavors, A Syrian Cookbook. In de podcast vertaalt Marietje het naar het Nederlands (zie ook de foto hieronder), maar de oorspronkelijke tekst gaat als volgt:

The first recipe: Strip sour grapes from the stalks, and boil till they fall apart. Strain away the juice and transfer onto the fire. Boil pieces of raw meat and large meatballs—make sure these are made with crushed chickpeas and rice. Boil with chard stalks, onions, and mint, and float in it pieces of gourd, egg-plants quartered lengthwise, and sour apples split in half with seeds and cores removed. Add fresh thyme, or dried if fresh is unavailable. Adding purslane is good too. Thicken with bread, or better yet, pounded rice, because it will then come out white. To thicken with bread, boil bread with the sour grapes and strain. To thicken with rice, pound rice and put in. Add the thickener when the meat is done, and put in garlic pounded with coriander leaves and hot spices.

Ingrediënten

Je hebt dus nodig:

  • Zure druiven of ongezoet druivensap (wij gebruikten 700 ml)
  • Gehakt voor het gewenste aantal gehaktballetjes
  • Kikkererwtenmeel of rijstmeel
  • Groente: wij hadden een courgette, een grote ui, en een aubergine
  • Zure appels
  • Munt
  • Tijm
  • Knoflook
  • Koriander
  • ‘Hot spices’

Het eindresultaat is een soort stoofpotje, dus bedenk voor de hoeveelheden hoeveel iedereen los van elk ingrediënt zou eten: voor 2 personen zou ik zelf 1 courgette, 1 ui, 1 aubergine en 2 zure appels gebruiken. En kruiden en specerijen naar smaak natuurlijk!

Bereiding

Tijdens het koken kun je deze algemene stappen volgen:

  • Breng het druivensap (uit fles of van de zure druiven) aan de kook;
  • Draai ondertussen met het gehakt en meel balletjes;
  • Snijd alle groente en fruit in reepjes of blokjes (zoals je het lekker vindt om straks te eten);
  • Voeg zodra het druivensap kookt het vlees, de groente en het fruit toe;
  • Bepaal hoeveel munt en tijm je in je gerecht wilt en voeg ook dit toe aan de pan;
  • Vijzel de knoflook met korianderblad fijn;
  • Voeg als het vlees klaar is nog wat meel (rijst of kikkererwten) toe zodat het mengsel wat meer bindt – op dit punt voeg je ook de knoflook, koriander en de hot spices (naar keuze) toe;
  • Opscheppen en lekker eten! En misschien nog een keer naar de Kookpotcast luisteren.

Wil je iets kwijt over dit recept of deze podcast? Je kan contact met ons opnemen via Twitter of via de mail. Wil je meer luisteren? Klik hier voor meer afleveringen van de Kookpotcast, of vind dit seizoen van de Kookpotcast in Spotify of iTunes. En we hopen je natuurlijk opnieuw te mogen verwelkomen in 2021 voor een nieuw seizoen van de Kookpotcast!





Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post