PodGront

Ooit wel eens geprobeerd om zelf jam te maken? De zomer is er ideaal voor, want er is lekker veel fruit, vers van het land. Daarom maken we in aflevering 2 van de Kookpotcast een kersenjam – maar wel met een twist. In plaats van de zoete variant die we gewend zijn uit de supermarkt, wordt dit een kruidige jam uit de 17e eeuw, gemaakt zonder een extra bindmiddel zoals pectine. En er mag weer geëxperimenteerd worden, dus pak je kruidenrek er maar bij! Onze gastkok deze aflevering is Jeroen van Kleef, redactielid bij PodGront, digitaal coördinator bij Dagblad van het Noorden en de persoon achter de website Curated Geek. Vooral dat laatste wellicht, want volgens Jeroen is deze aflevering vrij ‘nerderig’ geworden.

Oordeel zelf zou ik zeggen.

Lees voordat je de podcast luistert hier alvast het originele recept, de ingrediënten die je nodig hebt voor de reconstructie van dit gerecht, en de stappen die we strakstijdens het koken gaan volgen. We reconstrueren de kersenjam op basis van dit recept:

 

Om Krieckemoes te maken

Neemt swarte Kriecken, soo veel alst u belieft. Laetse wel sieden in Wijn, drucktse door een stremijn, laetse daer nae wederom sieden, tot datse dicke worden, stedich int sieden omroerende. Tot drie pont Moes, doet drie pont Suijckers, ende siedet daer nae te samen tot op sijn behoorelijcke dickte. Men maeckt ooc wel een Krieckemoes met Specerijen, als hier nae volght.

Neemt van het voorschreuen Krieckemoes, terwijlen dattet nog warm is, een pont, ende menghelt daer onder gestooten Caneel, ende Muscaten, van elckx een half loot, Ghijnebeer, ende Galigaen, van elckx een dragme, Nagelen, Foeilie, ende Paradijshout, van elckx een half dragme, dit Krieckemoes versterckt meer het Herte als het voorgaende.

Bron: Cockx-Indestege, E., 1983. Een secreet-boek uit de 17 e eeuw over parfumeren, konfijten en koken, p. 93. Facsimile-uitgave naar Hs. II 211 van de Koninklijke Bibliotheek Albert I te Brussel.

Ingrediënten:

1 kilo kersen
600 gram suiker
600 ml witte wijn (mag zowel droog als wit)
Kaneelstokjes
Kruidnagel
Nootmuskaat (in kleine stukjes gesneden)
Gemberpoeder
Gedroogde galanga (geraspt)
Foelie

Stappen:

1. Kersen ‘plukken’
2. Kersen wassen en aan de kook brengen
3. Kruiden toevoegen en kapot koken [bij deze stap hoort een Spotify lijst]
4. Zeven
5. Suiker toevoegen en verder inkoken
6. Laten afkoelen en in een pot doen

Kruiden voegen we toe naar smaak, vandaar dat er geen exacte hoeveelheden in ons boodschappenlijstje staan. Je mag natuurlijk ook andere kruiden toevoegen, als je denkt dat dat lekker wordt. Gebruik als je met ons meekookt de Spotify onderaan dit bericht tijdens het kapotkoken van de kersen. Staat alles klaar? Veel luister- en kookplezier! En vergeet niet je resultaat met ons te delen via Facebook, Twitter (#Kookpotcast) of gewoon in een mailtje!

[Rich_Web_Slider id=”1″]

Wil je een opname van de Kookpotcast bijwonen? We gaan de volgende aflevering opnemen op de Podcastmakersdag in Amsterdam – en daar kan je nog bij zijn! Bestel je kaartje(s) via deze link. Overigens hebben we nog geen gastkok voor deze aflevering. Daarvoor vragen we iemand uit het publiek. Stuur ons alvast een mailtje als jij al weet dat je héél graag gastkok wilt zijn.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post