PodGront

Als het brood in de kast droog wordt, dan kun je er nog verschillende dingen mee doen. Tosti’s maken, of wentelteefjes – het is zelfs nog te verwerken tot paneermeel. Maar in 1560 maakten mensen er ook wel eens broodwafels van. Dat wilden wij ook eens proberen, en ziedaar: ons recept voor aflevering 3 van de Kookpotcast.

Voor ons was het een hele bijzondere aflevering, want we hebben voor het allereerst de podcast live opgenomen, op de podcastmakersdag in Amsterdam. Met een heel lief publiek en een gezellige gastkok – Sander van de podcast Fris en Vurig Liedje – was het voor ons een succesvol experiment. De mannen van Lijn 14 zorgden ervoor dat we konden opnemen op locatie. Dank nog daarvoor!

Lees voordat je de podcast luistert hier alvast het originele recept, de ingrediënten die je nodig hebt voor de reconstructie van dit gerecht, en de stappen die we straks tijdens het koken gaan volgen. Ook goed om vooraf even te noemen: je hebt iets van een kniepertjesijzer of een wafelijzer nodig om dit gerecht te maken. Goed, we reconstrueren de broodwafels op basis van dit recept:

Neemt geraspt wittebroot, doet daer toe eenen doyere ven eenen eye ende eenen lepel potsukers oft meelsuykers, ende hier toe neemt men half water ende half wijn.

Bron: Cockx-Indestege, Eenen Nyeuwen Coock Boeck – samengesteld door Gheeraert Vorselman* en gedrukt te Antwerpen in 1560

Extra informatie over dit boek: Het is voor de eerste keer gedrukt in 1556, en herdrukt in 1560 en 1599. Het enig bekende exemplaar ligt in de Library of Congress te Washington. Het wordt beschouwd als een zeer belangrijk werk. De samensteller is geen kok, maar een arts, afkomstig uit de Brabantse heerlijkheid Groot-Zundert.  

Ingrediënten:

één uitgedroogd witbrood zonder korstjes (ongeveer 200 gram)
één ei of twee eidooiers
50 gram suiker (of naar smaak)
150 ml water
150 ml wijn (naar smaak – wij werkten met fruitige, witte wijn)
kruiden (wij gebruikten gember en anijs)

Stappen:

1. Rasp het brood
2. Voeg suiker, ei, water en wijn toe
3. Voeg kruiden toe (naar smaak)
4. Kneed tot een samenhangend deeg en maak balletjes
5. Bak elk balletje in een wafelijzer

Onderstaande foto’s helpen misschien om het recept nog iets te verduidelijken:

We hopen eind oktober de volgende aflevering met jullie te kunnen delen. Tot dan veel plezier in de keuken met dit recept, en vergeet niet je ervaringen met ons te delen, via mail, Facebook of Twitter.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post