PodGront

Hoera, het is kweeperenseizoen! Geen idee wat een kweepeer is? Geen zorgen, in de nieuwe aflevering van de Kookpotcast legt Nynke Zijlstra van Fruit yn Fryslân alles uit over deze ‘vergeten’ vrucht. En meer: over hoe ze probeert oude fruitrassen levend te houden op een boomgaard in Friesland, waarom ze zo blij wordt van fruit telen en bomen opgestuurd krijgt uit Nieuw Zeeland. Te veel om hier op te noemen, dus even snel samengevat: in aflevering 4 maken we een 17e eeuwse kweeperentaart. 

Lees voordat je de podcast luistert hier alvast het originele recept, de ingrediënten die je nodig hebt voor de reconstructie van dit gerecht, en de stappen die we straks tijdens het koken gaan volgen.

 

Het recept

Neempt de Queden, siedtse in wyn, of laetse wat braden ende scheltse; alsse gesoden syn, ende wel morw gesoden synde, vryfmense met eenen lepel, wel cleyn; alsse gebraden syn, snytmense in ronde schyven; men bestroot den bodem eerst met suycker, caneel, naghelen, de Queden daer op, met wat stoofrosynen, de stenen wat gedaen, wat corenten, ende versche boter, ende wat geraspte mostacciolen, noch wat suycker ende caneel.

Alsmense doordoet, machmender twee oft dry eyeren cleyn geclopt by doen, ende wat Pinghelen, ende amandelen cleyn gestooten, ende wel merch.

Bron: Koocboec oft familieren keuekenboec van Antonius Magirus.

Extra informatie over het boek: In 1612 verscheen te Leuven het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus. Dit kookboek beleefde drie drukken: de eerste druk in 1612 te Leuven, een tweede druk in Antwerpen in 1655 en de laatste, derde druk in 1663, eveneens te Antwerpen. ‘Magirus’ is het Griekse woord voor kok, wellicht het pseudoniem van een nog niet met zekerheid achterhaald persoon uit het Leuvens universitair milieu.

Ingrediënten:

Voor het deeg

300 gram bloem
50 gram suiker
0.5 theelepel (tl) zout
200 gram koude ongezouten boter
1 ei
1 eetlepel (el) rozenwater

Vulling

4 kweeperen, ongeveer een kilo
1 liter witte wijn
1 liter water
0.5 tl kruidnagelpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 tl gemberpoeder
50 gram suiker
50 gram rozijnen of krenten
50 gram ongezouten boter
50 gram pijnboompitten, geroosterd
50 gram amandelen, geroosterd
50 gram cantuccini’s (Italiaanse amandelkoekjes)
1 ei, losgeklopt
Eventueel: merg

Stappen:

1. Kook de kweeperen
2. Maak een deeg
3. Bereid de ‘smaakmakers’ voor
4. Meng de vulling en stel de taart samen
5. Bakken!

Staan alle ingrediënten binnen handbereik? Dan ben je nu klaar om te gaan luisteren:

Bekijk op onderstaande foto’s hoe ons bakproces eruit zag:

Wil jij dat mooie schort winnen? Stuur ons dan een bericht via mail, Facebook of Twitter met daarin antwoord op de vraag: wat zou jij gaan koken of bakken in je nieuwe schort? We maken de winnaar bekend in de volgende aflevering – die komt ongeveer eind november. En we sluiten ons seizoen in december af met een mooie feestdagenspecial! Houd daarvoor de website in de gaten.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post