PodGront

Sinterklaas is weer een tijdje het land uit, en wij kunnen gaan rekenen hoeveel chocoladeletters en marsepein er doorheen zijn gegaan. Dat laatste snoepgoed is overigens heel gemakkelijk te maken, en daarom maken we in aflevering 6 marsepein naar een recept uit 1640!

Met student voedselgeschiedenis Tamara Vojtechovska ontdekken we meerdere verhalen over de herkomst van marsepein en hoe lang het al verbonden is aan ons Sinterklaasfeest. Een extra leuke aflevering voor ons, want we mochten live koken – en het publiek live proeven – op het Foodie Festival in Amsterdam!

Lees voordat je de podcast luistert hier alvast het originele recept, de ingrediënten die je nodig hebt voor de reconstructie van dit gerecht, en de stappen die we straks tijdens het koken gaan volgen. Dit keer hoef je geen rekening te houden met een lange kooktijd: je maakt de marsepein binnen een half uur en bakken is optioneel.

 Hoe datmen Marchepeijn maecken sal

Neemt schoon ghemaeckte soete Amandelen, wel cleijne tot Moes ghestooten, een halve ponds, een pot wit Suijckers cleijne ghestooten, Roosewaters soo veel nodich is, mengelt te samen tot een deech, rollet geheel plat, op Ostien soo groot in de ronde als ghij begeert, ende backtse voorts in een heeten Oven. Sommighe nemen tegens een pont Suijckers, vier oncen Amandelen, sommighe meer, sommighe min, naer dat elck blieft.

Men macktse oock wel sonder Ostien, op dese maniere. Namelijc als het deech ghemeackt is, soo rollen sij dat plat op een tafel, die met Suijcker bestroijt is, leggen die daer naer op eenen platte steen, daer over stulpen sij, het opperste van een toertpanne, met vijer daer op, de welcke sij daer onder soo lange laten staen backen, tot datse genoech is.

Oock werden wel de Marchepeijnen op dese maniere ghemaeckt, namelijk dat sij die op eenen Marmersteen gieten, ghelijck men het Peerle-Suijcker doet, op dese maniere, siedet Suijcker als oft Peerle-Suijcker maecken wilde, daer in smijt de ghestoten Amandelen, mengheltse te samen op, bestroijt den Marmersteen voor eersten, met stof-meel, daer op giet het ghesoden Marchepeijn.

Dan de eerste, en de tweerde maniere, is de beschte.

Bron: een Secreet Boeck – over parfumeren, konfijten, koken.

Ingrediënten:

250 gram zoete amandelen of amandelmeel
250 gram poedersuiker
Een paar dopjes rozenwater (of een andere vloeistof)
Eventueel water

Stappen:

0. Blancheer en maal de amandelen
(sla deze stap over als je al amandelmeel hebt)
1. Meng de droge ingrediënten
2. Voeg je vloeistof daaraan toe
3. Kneed leuke figuurtjes
4. Optioneel: bak af

Staat alles klaar? Veel plezier met luisteren!

Dit was de laatste aflevering van het seizoen! De Kookpotcast neemt even pauze, maar komt terug in het voorjaar met nieuwe recepten, verhalen en gastkoks! Houd onze website, Facebook of Twitter in de gaten om op de hoogte te blijven – fijne jaarwisseling en tot in 2018!

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post