PodGront

Wat voor vlees eet jij? Bij ons thuis is en was het vaak koe, kip of varken. Minder vaak ligt er een hert, konijn, of zwijn op ons bord. En als we dan wel wild eten – tijdens de feestdagen bijvoorbeeld – blijft het beperkt tot konijn of hert. Blogger Tamara de Zeeuw daagde ons uit om een historisch gerecht te maken met wild; zo kwamen wij uit bij iets heel anders, namelijk de duif.

Duif – werd dat vroeger veel gegeten? Was het een delicatesse voor de hoge heren? Of juist een goedkope versie van de fazant of zwaan? Hoeveel duif wordt er nu nog gegeten – en waar worden die dan geschoten? In deze aflevering bespreken we al deze vragen en meer. Voor een antwoord op de laatste vraag brachten we een bezoek aan de Wilde Slager in Groningen.

Wij hadden allemaal nog nooit duif gegeten en waren vooral benieuwd naar de smaak. Samen met gastkok Tamara gingen we aan de slag, en het resultaat vind je hieronder. Zoals altijd krijg je van ons eerst het recept, de ingrediënten en alle stappen overzichtelijk op een rijtje. Een laatste voetnoot: omdat we de podcast opgenomen hebben buiten het seizoen voor duif – van oktober tot januari, en in de zomer als er overlast is – hebben wij genoegen moeten nemen met een tamme duif van de poelier. Je kunt natuurlijk zelf kiezen welke van de twee voor jou handig is. 

Duyve-Pottage met ryst, hoe men die maaken zal

 Neemt wel schoon gemaakte Duiven, en doet ze in schaape nat, en doet ‘er ryst met wat foelie in, en kookt het te zamen tot dat het gaar is.

Legt dan de Duiven in een diepe schotel, en doet het vlees-nat met de ryst daarover, en drukt ‘er een limoen of twee in uit, is heel goed.

Bron: De volmaakte Hollandsche keuken-meid (1752).

Ingrediënten:

1 duif per persoon (schoongemaakt bij de poelier of slager)
2 liter bouillon (het recept vraagt om schapenbouillon, wij gebruikten groente)
1 limoen per duif
75 gram rijst
4 blaadjes foelie
Klontje boter

Stappen:

1. Maak de duif schoon en breng op smaak met zout en peper
2. Braad de duif
3. Breng de bouillon aan de kook en voeg de foelie toe
4. Voeg de duif toe en kook ongeveer 15 minuten
5. Voeg de rijst toe en kook tot het gaar is, ongeveer 10 minuten
6. Serveren: haal de foelie eruit en voeg limoen toe

Misschien nog handig om te weten: wij deden er ongeveer een uur over om dit gerecht te maken. Heb je alle ingrediënten en staan je pannen klaar? Dan wensen we je veel luisterplezier en laat ons weten hoe jouw duif geworden is!

Zo zag onze duif eruit – voor en na het koken.

 

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post