PodGront

Nederland staat nou niet echt bekend als warm vakantieland, maar de afgelopen maanden waande je je af en toe in Spanje, Frankrijk of Italië. Rome misschien? Bruggetjes genoeg naar ons recept van deze aflevering: een Romeinse broodsalade!

Met historica en kookliefhebber Manon Henzen (bekend van haar kookatelier eetverleden, haar Romeins kookboek en haar kookboek van de Gouden Eeuw) maakten we een uitstapje naar de Romeinse tijd. Voor ons betekende dat nieuwe smaken, koken met je handen en voor het eerst werken met orgaanvlees. Het eindresultaat mocht er zijn, al zeggen we het zelf. Ga je meekoken? Lees dan hieronder eerst het originele recept, de ingrediënten en de verschillende stappen die je straks moet uitvoeren. Liever eerst luisteren? Scroll dan naar beneden en luister direct naar de podcast. Veel plezier!

 Recept voor Sala cattabia:

Peper, munt, selderij, gedroogde polei, kaas, pijnboompitten, honing, azijn, garum, eierdooiers, vers water.

Knijp in posca geweekt brood uit, leg het met kaas van koemelk, komkommertjes in een kleine pan, met pijnboompitten ertussen gestrooid. Doe er fijngehakte kapperappels bij <…> en kippenlevertjes. Giet de saus erover, zet het boven een pan koud water en dien het zo op.

Bron: Marcus Gavius Apicius, De re coquinaria

Ingrediënten:

5 eetlepels witte wijnazijn
250 ml water
10 sneden Romeins brood of witbrood
0,5 komkommer
60 gram kappertjes
100 gram kippenlevers
50 gram pijnboompitten
100 gram ricotta

Voor de saus
1 eidooier
2 eetlepels water
2 eetlepels honing
2 eetlepels witte wijnazijn
0,5 eetlepel garum (vissaus)
1 eetlepel pijnboompitten
1 eetlepel ricotta
3 takjes verse munt
1 theelepel selderiezaad
1 theelepel witte peper

Stappen:

1. Voorbereiden van de ingrediënten
2. De saus
3. Opbouwen
4. Koelen
5. Serveren

In de samenvatting: trek ongeveer drie kwartier uit om dit gerecht voor te bereiden en een halve dag of een nacht om het te laten koelen. Succes!

We zijn heel benieuwd wat jij vindt van dit gerecht. Laat het ons weten via Twitter, Facebook, Instagram of in een reactie op iTunes, Stitcher of Soundcloud. Ons podcastluisteronderzoek vind je hier.

Bekijk de foto’s hieronder om te zien hoe onze ‘Romeinse toren’ er uiteindelijk uit zag. We zijn ook heel erg benieuwd naar jullie versies van dit recept! Onze producer Amanda Brouwers maakte bijvoorbeeld een versie met vegetarisch gehakt en was verbaasd hoe mooi de salade uit het bakje kwam – haar broodsalade zie je op de laatste foto.

Jouw foto ook hieronder? Stuur dan een foto van je broodsalade naar info@podgront.nl. De prachtige foto bovenaan dit bericht is gemaakt door Jeroen Savelkouls.

 

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post