PodGront

Officieel is het al even herfst, al doet het weer anders vermoeden. Voor de Kookpotcast gingen we daarom aan de slag met een heerlijk gerecht voor als het buiten guur is en het binnen lekker warm moet zijn: bitterkoekjes vlaade!

Het recept komt uit een handschrift van ene mevrouw Viëtor uit Winschoten, en is geschreven rond 1825. Het werd ons aangeboden door Alisa van de Haar, de conservator Bijzondere Collecties aan de Rijksuniversiteit Groningen, die dit archiefstuk wel eens tot leven wilde brengen. Daar werkten wij natuurlijk graag aan mee! We waren zelf ook wel benieuwd. Wat kun je nog aflezen aan zo’n handschrift, letterlijk en figuurlijk, en hoe anders is het koken uit een handschrift in vergelijking tot koken uit een gedrukt boek?

Daarover hoor je in de podcast meer – maar eerst, uit het zorgvuldig samengestelde en bewaarde schriftje van mevrouw Viëtor, het recept en de ingrediënten en stappen die daarbij horen. Hierna zin in een nog een ander herfstrecept? Luister dan nog een keer naar onze podcast over kweeperentaart.

 Recept voor bitterkoekjes vlaade:

1/2 l melk, 1/2 l bitterkoekjes, dit laat nu tezamen ter deeg koken, doet het dan door een zeef, neemt dan 8 eieren, 4 met wit en 4 zonder, die men langzaam in de melk doent, en 4 suiker naar smaak.

Laat het dan koken, tot het dik is gedurig roerende, en dan koud laten worden.

Bron: Kokboek van mevrouw Viëtor, recept 44.

Ingrediënten:

500 ml melk
125 gram bitterkoekjes
4 hele eieren
4 eidooiers
Eventueel: smaakmakers naar keuze

Stappen:

1. Voorbereiden van de ingrediënten
2. Melk opwarmen
3. Samenvoegen en au bain-marie indikken
4. Serveren 

 

Het duurt ongeveer drie kwartier om dit gerecht te maken. De meeste tijd zit in stap 3: daar moet de vla dikker worden en dat kan even duren. Het is geen ingewikkeld recept, en, al zeggen we het zelf, het resultaat mocht er zijn. Staat alles klaar? Ingrediënten bij de hand en stappen in je hoofd? Dan wensen we je veel plezier met luisteren!

We zijn heel benieuwd wat jij vindt van dit gerecht. Laat het ons weten via Twitter, Facebook, Instagram of in een reactie op iTunes, Stitcher of Soundcloud. Bekijk op de foto’s hieronder onze vla door de stappen heen.

Jouw foto ook hieronder? Stuur dan een foto van je broodsalade naar info@podgront.nl.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post