PodGront

Als aanvulling op de Kookpotcast van vorige week, presenteren we met trots onze bonusaflevering van dit jaar: blancmanger als drankje! Culinair historica Christianne Muusers verbaast ons nogmaals met een origineel recept uit de 18e eeuw. We leren hoe je een ei toe kan voegen aan warme melk zonder dat het mengsel gaat schiften, horen verhalen over Christianne’s meest memorabele recepten (waaronder iets dat een Turkenhoofd heet), en leren waarom Merits buren soms denken dat ze aan het verbouwen is als ze staat te koken. Meteen luisteren? Dat kan hier – als je liever met ons mee kookt, lees dan eerst hieronder het oorspronkelijke recept en de ingrediëntenlijst.

Recept Blaauw-Mangé Liquide

Ons recept voor de drinkbare variant van blancman, ger komt uit de Nieuwe, Welervarene Utrechtsche Keuken-meid uit 1771, en gaat als volgt:

Neem een half pond gepelde zoete Amandelen, stoot ze met een weinig melk klein en roer ze in 2 of 3 mingelen zoete melk, en laat ze een uur of 6 staan, en wryf het dan door een zeef, zoo lang als ‘er iets door komt: Doe ‘er dan zoo veel gezifte broodsuiker in, als gy het zoet wilt hebben, en laat het zamen wat kooken, en roer het gestadig: zet het dan van het vuur af, en roer ‘er 3 geklopte eijer-dooiren en zo veel zout in, als men tusschen den voorsten vinger en duim vatten kan, en als het wat verslaagen is, zoo doe ‘er wat Oranje- of Roosewater in: het moet heel dun wezen, en dan uit Theekopjes gedronken, is heel goed.

Ingrediënten

Voor een halve liter van deze drank heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 80 gram amandelmeel
  • 5 dl melk
  • 60 á 80 gram suiker (zoals altijd naar smaak)
  • 1 eidooier
  • een snufje zout
  • Eventueel: 40 ml (krap 3 eetlepels) oranjebloesemwater of rozenwater

Waar je wel even rekening mee moet houden: de eerste stap van dit recept is het mengen van de amandelmeel met de melk. Dit vermaal je dan goed in de blender en laat je tenminste 6 uur in de koelkast staan. Je kunt dus niet wanneer je wilt met dit recept beginnen, het vergt enige voorbereiding.

Als je na 6 uur verder gaat met het recept, meng je de melk met het suiker en de zout en verwarm je het. Daarna voeg je de eidooier toe en verhit je de drank tot het licht gebonden is. Wij hebben de drank warm geserveerd – wil je weten wat we ervan vonden? En hoe je precies een eidooier toevoegt zonder dat je drankje gaat schiften? Luister dan snel naar de laatste podcast van 2019:

Christianne en Merit in de keuken

Wil je iets kwijt over dit recept of deze podcast? Je kan contact met ons opnemen via TwitterFacebookInstagram of in een reactie op iTunesStitcher of Soundcloud. Wil je meer luisteren? Klik hier voor meer afleveringen van de Kookpotcast. En alvast een heel gelukkig 2020 🙂

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post