PodGront

De PuppyPodcast is het verhaal van een jong stel en de zoektocht naar hun eerste hond, de gesprekken die ze hierover voeren en de problemen die ze ondervinden. Ze bevragen elk aspect over hun toekomstige hond, en laten je horen hoe zij met dilemma’s omgaan. Daar zullen geen absolute antwoorden uit voort komen, maar het verhaal geeft hopelijk stof tot nadenken en discussie. Elke aflevering heeft een thema. Heb jij zelf een aanvulling op een thema of een mooi verhaal dat bij de aflevering past? Reageer dan in de comment section onderaan de pagina, of stuur ons een audiobestand met daarin je verhaal, plus een foto van jou en je hond. 

DYumae hondenbescherming schat dat de helft van de honden in een asiel zit, “omdat hun vorige eigenaar niet goed nadacht voordat hij of zij een hond in huis haalde”. Dit zegt Just de Wit in een gesprek met PodGront. Geen kwade wil, maar ondoordachte beslissingen zorgen voor overvolle asielen. Op de website van de dierenbescherming staat dat het daarbij gaat om tienduizenden honden en katten per jaar (alleen al in de door hun erkende opvanglocaties). Maar waar gaan al die mensen de fout in? Waar moet je precies op letten bij de aanschaf van een hond? Welke keuzes kom je tegen? Hoe ga je met die keuzes om? Een kleine of grote hond, een pup of een senior, van een fokker of uit het asiel? Sommige keuzes lijken klein, maar kunnen grote gevolgen hebben. En wat doe je als je zo’n piekeraar bent dat je het liefst elke vraag eerst tot de bodem uitzoekt voor je een stap verder gaat? Dan begin je een podcast. De PuppyPodcast, welteverstaan.

Alle afleveringen van de PuppyPodcast hebben een aparte pagina – hier verzamelen we alle afleveringen. Alle soundscaping en jingles zijn ontworpen door Ruurd-Jan de Meulder van Subzen Productions.

Trailer:

 

Aflevering #1

De eerste aflevering van de PuppyPodcast draait om waarom. Waarom wil je een hond? En waarom is die vraag zo belangrijk?

Aflevering #2 

In aflevering twee staan criteria centraal. Want waar let je eigenlijk op als je een hond uitkiest? En zijn er goede of foute criteria? We testen ook een nieuwe app, waarmee we foto’s bij onze podcasts kunnen voegen. Luister je liever alleen audio? Ga dan naar de pagina van aflevering 2 of ga naar onze soundcloud.

 

 

Aflevering #3

Aflevering 3 gaat over – een beetje oneerbiedig gezegd – de leveranciers. Via wat voor kanaal koop of adopteer je een hond? Waar moet je bij welk kanaal op letten? En wat voor effect heeft jouw keuze?

De aflevering heeft een ietwat andere structuur dan je gewend bent van ons: je begint hier op deze pagina en klikt daarna door naar de stukken die jij specifiek interessant vindt. Je krijgt daarvoor instructies in de fragmenten – maar eigenlijk spreekt het voor zich. Probeer het uit en laat ons vooral weten wat je ervan vond!

Aflevering #4

Aflevering 4 gaat over wetgeving en ethiek (over hoe wij denken over en omgaan met dieren).

In eerdere interviews hoorden we dit onderwerp al meerdere keren voorbij komen, vooral wanneer de regels die er zijn niet voldoen aan de dagelijkse realiteit. Tijd om de wet er eens bij te pakken: wat staat daarin over het fokken en houden van honden? Waar wringt het tussen regel en realiteit? En hoe zou het anders kunnen? Moeten we de regels aanscherpen? Of is het tijd om ons denken over dieren helemaal te veranderen? In deze aflevering hoor je onder andere Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming en filosoof en politicoloog Erno Eskens.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post