PodGront

Vijf Nederlandse en Vlaamse schrijvers gingen een experiment aan en creëerden in opdracht van NOORDWOORD een wereld van geluiden. Geen podcast, geen luisterboek, geen hoorspel, maar een audiobeleving. Literatuur om naar te luisteren, maar niet persé in verhaalvorm. Literatuur die op papier niet kan bestaan. De schrijvers werkten samen Egbert Minnema van PodGront en lieten zich adviseren en inspireren door podcastkenner Stef Visjager.

Het resulteerde in vijf heel verschillende audio-opnames, die vanaf vandaag te beluisteren zijn via de bekende podcastkanalen, de website van NOORDWOORD én op PodGront.nl

In SanseveriaBarryPaprikaBloed en Vanaf nu doe ik altijd open dwaalt een spook door Parijs, huilt een Mariabeeld, is er de familie Kockelkoren en een leven dat begint, en wordt een antwoord gezocht op de vraag ‘waar is het licht?’

Het werk van Anne Eekhout, Jonathan Griffioen, Valentijn Hoogenkamp, Vincent Kortmann en Moya De Feyter is ook te vinden op verschillende festivals, om te beginnen op muziek- en kunstenfestival Grasnapolsky in Scheemda. Decorbouwer Mats Boswijk maakte daarvoor een installatie van staal en kunststof, die een tastbare vertaling is van wat literatuur doet: je een spiegel voorhouden en je met een andere blik naar de wereld laten kijken. De schrijvers werden in hun proces vergezeld door NOORDWOORD-schrijftalenten Richard Nobbe, Annegreet Bos en Charlotte Beerda.

Tijdens een feestelijke première op zaterdagmiddag 12 maart waren de schrijvers en Egbert Minnema van PodGront aanwezig op festival Grasnapolsky, om als eerste deze NOORDWOORD-producties te beluisteren.

Sinds september 2017 ben ik als mede-eigenaar en podcaster bij PodGront betrokken. Voor PodGront maakte ik literaire audioproducties, zoals Een en al Oor! (in samenwerking met NoordWoord), Parafrase. Ook maakte ik Lief Geluid, dat de auditieve opening was van het het Podcastseminar in Beeld en Geluid in Hilversum, op 14 februari 2020. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als journalist bij RTV Noord. Daarvoor maakte in de podcastseries Verscheurde Jeugd (over hoe het als jongere is om in het Groningse aardbevingsgebied op te groeien) en Turbulente Tijden (over hoe Windpark N33 kon ontstaan en waarom er zoveel weerstand tegen was).

Next Post