PodGront

Abonneer je op Parafrase (Spotify of iTunes)

Deze eerste aflevering van Parafrase wil nadrukkelijk een begin zijn: met nieuwe taal begint een nieuwe wereld. Het duin wordt zeewering, de stilte een zwijgend geluid.

Dat, en meer, horen we in het gedicht van Guillaume van der Graft (1920-2010) en een scheppingsverhaal van de K’iche’ uit Popul Vuh (16 e eeuw). Tussen alles door klinkt als motto voor de hele serie een citaat van Leonard Cohen (1934-2016):

Ik wil verder experimenteren met de mythe, ze toepassen op het leven van vandaag en ze afzonderen in de ervaring van vandaag, om zo nieuwe mythes te maken en oude te wijzigen. Ik wil een mythische tijd in mijn gedichten stoppen, zodat ze gelijkgeschakeld kunnen worden met elke waarachtige fabel of song, en toch nog steeds betrekking hebben op onze tijd, en de gedichten in onze eigen lucht hangen.

Bronnen

  • Guillaume van der Graft, ‘De ontdekking,’ Verzamelde Gedichten (Baarn: Bosch & Keuning, 1982), 43.
  • Het scheppingsverhaal uit: Popol Vuh (16e eeuw), vertaald en bewerkt door Levien Rouw en Barry van Driel (educatieproject The Big Myth, 2007).
  • Een citaat van Leonard Cohen tijdens een interview (1956), uit: Francis Mus, De demonen van Leonard Cohen (Tielt: Uitgeverij Lannoo, 2015), 141.

Muziek
Creative Commons via Free Music Archive

  • Christian Flanders – Bruises
  • Tri-Tachyon – Edge of the Wastelands

Met dank aan: Erwin Landman, Emma van der Bijl, Dirk-Jan van Winkelen, Marjon ter Harmsel, Stefanus Mateboer.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post