PodGront

Deze week krijgen we onze tip van een gastschrijver: Paula Lina, van audioplatform Middenoor. Haar luistertip heet ‘De Fotograaf’. 

De Fotograaf is een hoorspel, dat gaat over een ongelijkwaardige relatie en de ingewikkelde situaties die een affaire met zich meebrengt. Het stuk is interessant opgebouwd; het plot maakt af en toe onverwachte wendingen, wat het een dynamisch verhaal maakt. Het hoorspel is uitgezonden in 1975. Het is dus wat lastig om te achterhalen hoe de opnames precies gemaakt zijn, maar wie goed luistert hoort het al: wat deze productie bijzonder maakt, is dat er veel gespeeld wordt met geluid en zo het gevoel voor ruimte.

Scheppend geluid

De achtergrondgeluiden zetten de sfeer en voelen keer op keer natuurlijk aan: of de scene zich nou in de speeltuin, natuur of de winkel afspeelt. Dit wordt versterkt doordat de nabijheid van de personages af en toe op een typische manier worden weergegeven. Een fluister klinkt gedempt, een schreeuw galmt juist rijkelijk. Ook lijkt het op verschillende momenten alsof de stemacteurs niet simpelweg voor een microfoon zijn gezet om hun teksten voor te dragen, maar zich op verschillende afstanden van de apparatuur bevonden.

Als luisteraar kan je daardoor de ruimte telkens wel weer inschatten op grootte. Ook helpt het voor het je voorstellen van de ruimte tussen de acteurs. Hoe dicht de personages naast elkaar staan; hoe groot de ruimte is: overal is over nagedacht, lijkt het. Hierdoor voelt het hoorspel heel natuurlijk aan.

Het draait allemaal om haar

In het hoorspel wordt al gauw duidelijk wie de hoofdpersoon is: alles draait om haar. Vrijwel alle andere personages spreken haar toe; waardoor je als luisteraar al heel snel begrijpt dat het om een vrouw van aanzien gaat; die veel waarde hecht aan haar reputatie. Het personage van madame is zo sterk uitgewerkt, dat je zowel sympathie als frustratie kan voelen over de keuzes die ze maakt. Dit alles maakt het – zelfs zonder je ogen sluiten – mogelijk om je deelgenoot te voelen van het verhaal en alle bijbehorende, intieme geheimen. Luister hier naar De Fotograaf.

Paula Lina (1989) is een freelance schrijver en muzikant. Samen met een paar bevriende radiomakers, heeft zij het audioplatform middenoor opgericht. Middenoor is een mediaplatform voor én door audiomakers. Onder begeleiding van professionele audiomakers maken opkomende herrieschoppers creatieve en journalistieke producties. [www.middenoor.nl]

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post