PodGront

In de ‘podcast van de week’ geven we je elke vrijdag een luistertip. Dit is een productie die indruk op ons heeft gemaakt, of het nu gaat om een nieuwe ontdekking of een all time favorite. Wij leggen uit wat we zo goed vinden aan deze podcast, en horen graag of jij het ermee eens bent. Luister ze!

Wanneer mainstream media over een podcast schrijven die in de eerste vier dagen tien miljoen keer wordt gedownload, weet je dat er iets bijzonders aan de hand is in podcastland. De vlammende start van S-Town is echter niet zo’n grote verrassing als het misschien lijkt, aangezien achter deze productie de makers van Serial en This American Life schuilgaan. Met name die eerste serie trok al vergelijkbare luisteraantallen en werd een ware rage die het genre een enorme boost gaf. Het lijkt erop dat de volgende klapper nu opnieuw afkomstig is uit deze hoek, hetgeen helaas aantoont dat de spoeling van kwaliteitsmakers dun is.

Gelukkig is S-Town een heel andere podcast dan Serial, al lijkt het daar aanvankelijk niet op. Brian Reed, de host van deze serie en onderzoeksjournalist, komt in contact met een fan van This American Life: ene John uit Woodstock, Alabama. Deze John heeft een gek verhaal over een moord die gepleegd zou zijn in het dorp waar hij woont, maar die vervolgens als publiek geheim in de doofpot zou zijn gestopt. Hij heeft hier allerlei goede en minder goede argumenten voor, plus getuigenissen en opmerkelijke verhalen van betrokkenen uit dit vreemde dorp…

Na enige correspondentie besluit Brian gewapend met opnameapparatuur af te reizen naar de Shit-Town. Hij maakt er nader kennis met John, die een erg kleurrijk figuur blijkt te zijn en in een bijzonder landhuis woont en er allerlei vreemde hobby’s en interesses op nahoudt. Hij is een outcast temidden van een dorp waar inderdaad niet alles helemaal zuivere koffie lijkt te zijn. Brian gaat op zoek naar aanwijzingen over de moord, maar stuit al snel op andere figuren en recente gebeurtenissen die de podcast uiteindelijk een heel andere richting op stuwen dan aanvankelijk het geval lijkt. Een podcast met cliffhangers dus!

Twee dingen springen eruit tijdens het luisteren van deze podcast. Allereerst is er het dorpje waaraan de serie z’n naam ontleent: ogenschijnlijk een willekeurig dorpje in de Mid-West zoals er duizenden zijn in de VS, vol vreemde figuren en waar veel opmerkelijke dingen gebeuren die de landelijke media niet verslaan. Daarnaast is er het hoofdpersonage John; een karakter dat niet onderdoet voor een romanpersonage qua gelaagdheid en complexiteit. De podcast duikt dan ook steeds meer in John’s doen en laten, de dingen waar hij zich druk over maakt en zijn rol in deze gemeenschap vol onvervalste rednecks.

S-Town blijkt geen misdaaddrama of whodunit; het is een langzame karakterstudie en onderzoeksjournalistiek zonder duidelijk begin en einddoel. De serie opent met een minutenlange beschrijving van het repareren van een koekoeksklok: één van John’s passies. Wie zich graag over dit soort curiosa laat informeren, en ondertussen een beeld wil krijgen van het ‘verborgen Amerika’, dat bijvoorbeeld ook in televisieseries als True Detective belicht wordt, kan zijn hart ophalen aan S-Town. Een absolute aanrader voor podcastjunks en liefhebbers van bijzondere, gelaagde verhalen!

Next Post