PodGront

De feestdagen staan voor de deur – weet jij al wat je gaat koken tijdens het kerstdiner? Wij wel, na het maken van aflevering nummer 5 van de Kookpotcast. Geïnspireerd door de vondst van een 100 jaar oude cake op Antarctica maakt Merit in deze aflevering een traditionele kerst ‘podding’, of in het Nederlands: een Jan in de Zak. Gastkok is Daphne Smets – marketeer, foodie en bij tijd en wijlen interviewer. Zij ondervraagt Merit over kruiden, brandewijn en Slow Food.

Lees voordat je de podcast luistert hier alvast het originele recept, de ingrediënten die je nodig hebt voor de reconstructie van dit gerecht, en de stappen die we straks tijdens het koken gaan volgen. Een belangrijke voetnoot voordat je dit gerecht gaat koken: er gaat wel wat tijd in zitten. De podding moet eerst 4 uur stomen, dan kun je de podding maximaal 3 weken laten staan, en voor serveren stoom je het deeg nog 2 uur ‘af’. Je maakt dit recept dus niet in een overgebleven uurtje. Maar: het resultaat is al die uren zeker waard!

 Brood Podding, hoe men die maaken zal

Neemt 12 eijeren, klopt die heel klein en doet ‘er wat zout, een weinigje saffraan, suiker, nagelen, foelie en notemuscaat onder;

een goed gedeelte korenten met fyn gesneden nier-vet, met twee witte-brooden die geraspt zyn:

mengt die te saamen wel onder een, en doet ‘er een weinigje brandewyn by om het luchtig te maaken

doet het dan te saamen in een doek of in een zakje en bind het maar niet styf toe, en kookt het gaar, is zeer goed, met saus gegeeten.

Bron: De volmaakte Hollandsche keuken-meid uit 1752.

Ingrediënten:

4 eieren
Snufje zout
Mespunt saffraan
100 gram suiker
0,5 tl kruidnagelpoeder
0,5 tl nootmuskaatpoeder
0,5 tl foeliepoeder
400 gram krenten (of ander gedroogd fruit, naar smaak)
200 gram niervet of boter
200 gram geraspt witbrood
Scheut brandewijn of cognac

Stappen:

1. Breng water aan de kook
2. Klop eieren los
3. Meng de specerijen, het fruit en de alcohol
4. Snijd de boter en rasp het brood
5. Voeg alles samen
6. Stop het deeg in de theedoek
7. Stoom 4 uur
8. Laat rusten
9. Stoom 2 uur en serveer!

Een tip voordat je begint: je hebt straks een theedoek nodig die uitgekookt is (dus gekookt in heet water zonder waspoeder of wasverzachter. Zorg dus dat je die bij de hand hebt. Voor het koken heb je een hele grote soeppan en een houten lepel, een puddingvorm die onder water kan of een stoommandje nodig. Staat alles dan nu klaar? Klik dan hieronder op play.

Het podcastproject dat Daphne noemt in vind je hier (Van Riek tot Vork). En natuurlijk konden we het laten om zelf ook de saffraantest te doen:

Zelf je saffraan testen? In de Keuringsdienst van waarde leggen ze uit hoe:

Over een paar weken verschijnt de laatste aflevering van dit jaar, en de laatste aflevering van dit seizoen van de Kookpotcast! Het blijft nog even spannend of we direct gaan met een tweede seizoen…houd deze website, onze Facebook of Twitter in de gaten om op de hoogte te blijven van het reilen en zeilen in onze keuken. Alvast een fijne kerst!

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post