PodGront

Abonneer je op Parafrase via Spotify of iTunes

Mijn hart is waterblauw, mijn hart is hemelsblauw.

Net als in ‘De stille zeeën’ gaat het over in afzonder verdwijnen, of sterven zelfs. Al blijft het in het eerste gedicht onduidelijk: is deze persoon nu echt gestorven, of alleen ‘voor het gewoel der wereld’? In elk geval zondert de persoon zich af in een hemel, een liefde, een lied.

Mijn hart is hemelsblauw, mijn hart is waterblauw.

Derk Tjapkes Busscher (1709-1772) leefde als molenaar van de wind die uit de hemel over de Groningse klei raast, en als dijkgraaf was hij altijd met het water in de weer. Nu hij sterft, verlangt hij naar de hemel (‘Zalem’ is het hemelse Jeruzalem):

De wind gaf mij de kost en t water was mijn leven
De dood deed mij ze bei bij zijne komst begeven
Nu wagt ik op een wind wen t graf zijne doden slaakt
Die mij naa Zalem voert en ziel en blijft volmaakt

Bronnen

Muziek
Creative Commons via Free Music Archive

  • Alan Špiljak – Forgotten
  • Tri-Tachyon – Edge of the Wastelands

Met dank aan: Sanne Pluimers, Marjon ter Harmsel, Stefanus Mateboer.


Sinds september 2017 ben ik als mede-eigenaar en podcaster bij PodGront betrokken. Voor PodGront maakte ik literaire audioproducties, zoals Een en al Oor! (in samenwerking met NoordWoord), Parafrase. Ook maakte ik Lief Geluid, dat de auditieve opening was van het het Podcastseminar in Beeld en Geluid in Hilversum, op 14 februari 2020. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als journalist bij RTV Noord. Daarvoor maakte in de podcastseries Verscheurde Jeugd (over hoe het als jongere is om in het Groningse aardbevingsgebied op te groeien) en Turbulente Tijden (over hoe Windpark N33 kon ontstaan en waarom er zoveel weerstand tegen was).

Next Post