PodGront

Wanneer is een podcast een podcast? Als ik, op zoek naar nieuwe parels voor deze rubriek, in de podcast-app op mijn iPhone door het aanbod blader, verwacht ik daarin uitsluitend podcasts aan te treffen. Een maker kiest er immers voor zijn producties als ‘podcast’ aan de man te brengen. Toch stuit ik in die app regelmatig op (fragmenten uit) radioprogramma’s, die ingeblikt en voorzien van het predicaat ‘podcast’ deel uitmaken van de gevarieerde collectie. Is dat erg?

Adepten van podcasts hebben dikwijls de neiging om het oer-medium van de radio, waar de podcast uit voortkomt, te verfoeien en hevige kritiek te uiten op (met name de NPO) die nu ook ‘podcasts’ maakt, ofwel radioprogramma’s online zet om te luisteren via bijvoorbeeld een podcast-app. Een podcast moet volgens hen een geheel op zichzelf staande productie zijn, die zich juist losmaakt van de beperkingen die radio met zich meebrengt.

Volgens mij zijn de verschillen minder groot dan men doorgaans denkt. Zo zijn sommige populaire podcasts begonnen of nog altijd actief als radioprogramma (This American Life, The Ricky Gervais Show, Radiolab). Daarnaast zijn de ‘appeals’ van een goede podcast: orale storytelling, meer mogelijkheden tot diepgang en effectieve toepassing van audio of muziek vergelijkbaar met die van goede radioprogramma’s. Het belangrijkste verschil zit hem vooral in het feit dat veel (FM)-radio strak gereguleerd wordt, vooral bedoeld is ter vermaak en niet door iedereen gemaakt kan worden: je hebt er immers een te ontvangen radiozender voor nodig.

3voor12 Radio

Na deze (te) lange inleiding zal het je niet verbazen dat mijn Podcast van de Week ditmaal een onderdeel van een radioprogramma betreft. Een show die alweer een tijdje meegaat en waar ik al jarenlang graag (doorgaans on demand) naar luister: 3voor12 Radio. Dit programma op 3FM (ma-do van 21.00 tot 0.00 uur) onderscheidt zich door veel ‘alternatieve’ en nieuwe muziek te draaien.  Ook hebben ze, in overeenstemming met het online platform, eigen hitlijsten en veel aandacht voor popfestivals. Op donderdag staat het laatste uur geheel in het teken van gloednieuwe muziek: je hoort dan een uur lang liedjes die afgelopen week zijn uitgebracht.

Daarmee zijn we eindelijk aanbeland bij mijn PvdW: de ‘3voor12 Niet Te Missen Podcast’ (wat een erg slechte naam is). Ik luister deze podcast wekelijks, waardoor ik binnen een uur twaalf nieuwe tracks hoor, die me dikwijls op het spoor van nieuwe albums of zelfs artiesten zetten, die ik in de loop van de week dan weer beluister via Spotify. Het is een eenvoudige en prettige manier om de nieuwste alternatieve (pop)muziek bij te houden, en elke week verschijnt automatisch de meest recente aflevering in het overzicht van m’n podcast-app. Op de site van 3voor12 vind je ook nog een overzicht van de playlist en een toelichting bij elke track. Voor mij is deze productie de muzikale tegenhanger van podcasts over Amerikaanse politiek of nieuwe films.

Het blijft radio

Overigens kan ik niet ontkennen dat je er soms bewust van bent dat je naar een opgenomen radioshow luistert, wanneer er appjes van luisteraars worden voorgelezen (“Wauw, wat een übervette te gekke track”), of als bijvoorbeeld in een interview met een artiest gewag wordt gemaakt van de actualiteit, die niet meer zo actueel is als je de podcast een paar weken laat liggen; dan heb je bovendien een nieuw nummer soms ook al vaker gehoord. Toch blijft het programma als podcast overeind: nieuwe muziek van vorig jaar is ook nog prima geschikt om op een later tijdstip te beluisteren, en dankzij de kundige selectie doet deze podcast niet onder voor de ‘nieuwe muziek’-lijstjes op Spotify. Wel krijg je regelmatig een informatieve of blabla-boodschap van de onvermijdelijke dj tussendoor; het blijft tenslotte radio.

Next Post