PodGront

Song Exploder

In deze podcast vertellen muzikanten over hun liedjes. Stap voor stap beschrijven ze hoe een song tot stand is gekomen, waar de tekst over gaat en wat hun geïnspireerd heeft tot het schrijven van dit nummer. Met behulp van losse geluidssporen laten ze instrumenten of vocalen horen die zijn gebruikt voor het liedje. Elk fragment ondersteunt een beslissing of doorbraak in het creatieve proces. Je krijgt een kijkje in de keuken van de muzikant en maakt stap voor stap mee hoe een (on)bekende popsong ontstaat. Uiteenlopende artiesten als Björk, Iggy Pop en U2 namen al deel aan deze fantastische reeks.

Er zijn meerdere redenen waarom ik deze podcast zo bijzonder vind. In de eerste plaats is de manier van monteren erg effectief. Maker Hrishikesh Hirway interviewt de betreffende muzikant, maar zijn vragen hoor je niet terug in de uiteindelijke productie. Hierdoor lijkt het alsof de artiest zelf een coherent en stapsgewijs verhaal vertelt, dat ook nog eens wordt aangevuld met relevante audiofragmenten. Je gaat hierdoor heel anders naar een (on)bekend liedje luisteren, en niet voor niets eindigt de relatief korte podcast (ca. 10-15 minuten) dan ook met het muzikale eindresultaat. “Voor muziekliefhebbers is deze podcast verplichte kost.” – The A.V. Club.

Luister bijvoorbeeld naar deze aflevering over een ‘liedje’ dat velen bekend in de oren zal klinken: de intro van Game of Thrones. Componist Ramin Djawadi laat op heel toegankelijke wijze horen hoe de verschillende delen van het korte klassieke stuk zich tot elkaar verhouden. Hij vertelt ook hoe de verhalende thematiek van de serie hem geïnspireerd heeft tot bepaalde muzikale motieven, wat je daarna direct herkent. Leuk is ook zijn relaas over de keuze voor afwijkende instrumenten ten opzichte van de meeste televisietunes, en de reden daarachter. Na deze podcast zal je nooit meer hetzelfde luisteren naar dit epische muziekstuk.

‘Best use of podcast format ever’

Het prestigieuze internetmagazine Vulture noemde Song Exploder “probably the best use of the podcast format ever.” Ik onderschrijf deze stelling. Veel verhalende podcasts, hoe goed ze ook zijn, zouden ook werken in een ander medium. Voor dit format geldt echter dat het zo specifiek op audio gericht is, dat podcast de ultieme vorm is om deze muzikale verhalen te vertellen. Geen grijze koppen of wild uitgedoste personen die in een opnamestudio zitten: je hoort alleen de stem die je in de meeste gevallen al kent van de liedjes, treffend aangevuld met de geluiden van de gedeconstrueerde geluidssporen.

matt_robertson-header_0

De vorm en structuur van Song Exploder is simpel, maar extreem effectief in zijn eenvoud. Hoewel de muzikanten in zekere zin allemaal een soortgelijk verhaal vertellen, is de uitwerking telkens anders. Een concept dat blijft boeien, of je het betreffende liedje nu kent of niet. Song Exploder is podcast in optima forma. Luisteren! – Redacteur Willem Goedhart

 

 

Next Post