PodGront

Alice Isn’t Dead…

Een vrouw rijdt in een grote vrachtwagen over een snelweg door een desolaat landschap ergens in Amerika. Achter het stuur praat ze in zichzelf, vertelt ze haar verhaal. Wij krijgen de kans mee te luisteren naar wat haar beweegt, waar ze bang voor is, wat ze zich herinnert, of probeert te vergeten. Ze is op zoek naar Alice, een voormalige geliefde die uit haar leven verdwenen is. Ze heeft bericht gekregen dat deze Alice overleden is, maar dat weigert ze te geloven. In een kleine cabine reist ze door haar verleden, op zoek naar een geest…
alice_isnt_dead
Deze synopsis klinkt op zichzelf als een goed spookverhaal, maar het wordt pas echt boeiend wanneer dit concept gebruikt wordt voor een podcast. De luisteraar hoort niet alleen het verhaal over Alice, maar ook de voorbijrazende auto’s, geluiden in de truck, de breekbare stem van de verteller. Soms wordt haar relaas even onderbroken omdat ze moet uitwijken voor een wegpiraat, of valt de verbinding even weg, een vreemde maar spannende ervaring voor de luisteraar. En als ze de cabine verlaat voor een korte stop in een wegrestaurant, is het altijd maar de vraag wat zich daar afspeelt, wij horen dat pas als de onberekenbare verteller weer is teruggekeerd in de truck.

In feite is deze podcast niet veel meer dan een hoorspel, maar wel een van het betere soort. Verwacht geen knullige dialogen of trage beschrijvingen: we kruipen als luisteraar in het hoofd van een nogal labiele vrouw, en kijken middels haar perceptie naar de figuren die ze ontmoet en het voorbijrazende landschap. In de loop der afleveringen passeren er heel wat surreële en zelfs freaky personages de revue, die het niet altijd even goed voor hebben met de protagonist. Een scène waarin zij al hijgend in haar cabine vertelt over een bijna-verkrachting die haar net op een parkeerplaats is overkomen, gaat door merg en been. Ook de stadjes die ze onderweg doorkruist hebben allemaal iets onheilspellends, het lijkt wel alsof ze daar speciaal voor de verteller zijn neergelegd, om tot bepaalde inzichten of ervaringen te komen. In de loop van de serie ga je steeds meer twijfelen aan het waarheidsgehalte van hetgeen verteld wordt, maar dat doet totaal geen afbreuk aan de spanning of het verloop van het verhaal, integendeel zelfs.

Welcome to Night Vale

Deze podcast is afkomstig uit de koker van Welcome to Night Vale, een collectief waar ik momenteel niet erg bekend mee ben, maar dat ook naar aanleiding van deze serie zeker mijn aandacht heeft getrokken. Zij maken een tweewekelijkse ‘radioshow’ vanuit een fictief dorpje, waar nogal wat spookachtige en vreselijke gebeurtenissen plaatsvinden. Dit concept heeft inmiddels een aardige cult following opgebouwd, wat al tot (strip)boeken, tournees met live-shows en dus ook al enkele podcast-spinoffs heeft geleid. Wellicht dat ik me in een toekomstige aflevering van deze rubriek nog eens verder verdiep in Night Vale en haar entourage.

alice_sagoma

Alice isn’t dead is een podcast die een ijzersterk fictief horrorverhaal vertelt, onheilspellend, spannend en geestig (pun intended) tegelijk, waarin bovendien erg goed gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden die werken met audio biedt. Het is een soort hoorspel 2.0, een prettig alternatief voor het luisterboek, een beklemmend verhaal dat pas echt volledig tot leven komt als je ernaar luistert.

– Willem Goedhart

Next Post