PodGront

Tegengas – in de serie van Feit naar Fictie

Op vrijdagochtend hoor je dat Groningen opgeschrikt is door twee aardbevingen. Drie dagen later is er het hoorspel van Stef Visjager: Tegengas. Dit audiowerk valt in de serie ‘Van feit naar Fictie’ van de NTR (gebaseerd op ‘From Fact to Fiction‘ van de BBC), hoorspelen gebaseerd op het nieuws. Deze aflevering is een ludieke kijk op wat er zou kunnen gebeuren als reactie op de gasboringen, met stemmen van Kim Berkhout en Meindert Talma.

Ik hou van de vermenging van actualiteit en absurditeit die dit concept met zich meebrengt – het brengt welkome humor in een serieus probleem. En wat mij betreft heeft ‘Tegengas’ precies de goede balans tussen realiteit en absurdisme, iets waar andere afleveringen in de serie nog wel eens de plank mis slaan. In dit geval is het ook nog eens hilarisch om een oplossing te horen voor het bekende gemopper waar ook ik me wel eens schuldig aan maak…(‘Want waarom zou een Groninger ooit nog richting Randstad willen?’)

Daarnaast is het fijn dat het Gronings van Meindert Talma oprecht is, al gaat het zingen hem alsnog makkelijker af dan stemacteren. Gemaakt in 2013, maar deze podcast is nog steeds actueel.

Bovenstaande foto is gemaakt door M. Meijerink.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post