PodGront

Groeit er bij jou ook zoveel onkruid in de tuin? Wacht even met weghalen! Wie weet kun je het gebruiken voor het recept dat bij deze podcast hoort. In aflevering 12 van de Kookpotcast maken we namelijk een licht sprankelende en licht alcoholische voorjaarsdrank, onder begeleiding van Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen, a.k.a. de Onkruidenier.

Ingrediënten

Wil je het voorjaarsbrouwsel zelf maken? Dan heb je nodig:

  • Een flinke hand planten.
  • 5 liter water.
  • 500 gram suiker.
  • Het sap van 1 citroen.
  • Een zakje gist (gewoon bakkersgist is prima, maar je kan ook wijngist of een ander soort gist gebruiken – welke soort gist je gebruikt komt ook terug in de smaak).
  • Een brouwemmer en waterslotje (te krijgen in een brouwwinkel, in de buurt of online).
  • Stevige flessen om de drank in te bottelen.

Recept

Het recept hoor je natuurlijk in de podcast, maar we herhalen het hieronder in het kort:

Verzamel een flinke hand vol planten bij jou uit de buurt. 
Controleer eventueel in boeken over eetbare planten of je de juiste plant hebt geplukt. 
Versnijd dan je oogst. In je boekje kun je opnieuw controleren welke delen van een plant eetbaar zijn.

Breng dan een pan met 5 liter water aan de kook, en voeg op dat moment je planten toe. Laat het geheel ongeveer een half uurtje koken. 


Laat je brouwsel na het koken wat afkoelen en zeef de planten uit het water. Als het brouwsel ongeveer kamertemperatuur heeft voeg je de suiker toe. Roer rustig totdat de suiker is opgelost – dan voeg je ook het sap van de citroen en het gist toe. Roer opnieuw totdat de ingrediënten goed zijn opgenomen, en giet het brouwsel dan in een brouwemmer. Sluit af met een waterslotje.

Na ongeveer een dag begint je brouwsel te borrelen – dat betekent dat de gist aan ‘het werk’ is. Het eet de suiker op en zet het om in alcohol. 
Laat je emmer lekker staan en proef af en toe wat je vindt van de drank. 
Wij hebben onze drank gebotteld na ongeveer een week.

Na het bottelen zet je de drank in de koelkast. Het is dan nog ongeveer vier weken houdbaar. Open af en toe de flessen, zodat het koolzuur eruit kan (anders heb je kan dat je flessen knappen). Jij bepaalt wanneer het tijd is om te drinken!

Meer horen over het recept? Zet dan snel de podcast aan!

Wil je iets kwijt over dit recept of deze podcast? Je kan contact met ons opnemen via TwitterFacebookInstagram of in een reactie op iTunesStitcher of Soundcloud. Wil je meer luisteren? Klik hier voor meer afleveringen van de Kookpotcast.

Onderzoeker, podcaster, en ondernemer.

Next Post